Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Bibliotheek Zwolle Centrum - Gerflor Benelux
Bibliotheek Zwolle Centrum - Gerflor Benelux

Bibliotheek Zwolle

Type
Retail / Cultuur
Place
Zwolle, Nederland
Project type
Renovatie
Size
1800m²
Products
Taralay Impression Compact en Taralay Premium Compact

Bibliotheken kiezen Gerflor-vloer als standaard

Veel openbare bibliotheken in Nederland maken momenteel een slag naar een nieuwe manier van inrichten, presenteren en dienstverlenen. Ook de bibliotheek in het centrum van Zwolle onderging een verbouwing. Op de vloer: een pvc-vloer van Gerflor.

Nieuwe winkelformules

De bibliotheekbranche heeft goed naar de retail gekeken en een aantal commerciële uitgangspunten vertaald naar hun dienstverlening. Bibliotheekbezoekers worden als gasten en consumenten ontvangen en er is veel aandacht voor het assortiment, de routing, de winkellayout en de presentatie van de boeken. Hiertoe zijn landelijk twee nieuwe bibliotheekconcepten ontwikkeld: de ‘black box’ en de ‘white box’. De uitgangspunten van beide concepten zijn feitelijk gelijk, het verschil zit vooral in de vormgeving en uitvoering. Grootste verandering is de indeling in zes belevingswerelden en de wijze van presenteren: boeken worden veel meer frontaal gepresenteerd in plaats van met de rug.

Op de vloer

Op alle etages is gekozen voor de designserie Urban in Gris (nr. 0035). In het biebcafé ligt Taralay Impression Compact in Renzo Taupe (nr. 0025). Bij de balies en cafébar is een accent aangebracht met Taralay Premium Compact in Indiana Penang (nr. 4142).

De bibliotheek in Zwolle is cosmetisch aangepast naar het ‘white box-concept’, dat is ontwikkeld door Jos de Vries, The Retail Company, waarin standaard een Gerflor-vloer is opgenomen. Interieurarchitect Ton Overtoom, verantwoordelijk voor de uitwerking van het ontwerp dat Aat Vos voor de verdere inrichting maakte vertelt: “De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in het oorspronkelijke concept een troffelvloer was voorzien,. Maar die bleek in de meeste gevallen te kostbaar. Na een zoektocht kwam Gerflor als passend alternatief uit de bus. Met een eveneens mooie uitstraling en een veel beperktere investering. Inmiddels zijn al meerdere bibliotheken voorzien van een nieuwe vinylvloer van Gerflor. “Jelle Kooistra, manager bedrijfsvoering bij de bibliotheek in Zwolle, is blij met de Gerflor-vloer. “we zijn blij met het totale resultaat, de reacties van bezoekers zijn positief. De vloer bevalt prima, het onderhoud gaat tot nu toe probleemloos.”

Bibliotheek Zwolle Centrum - Gerflor Benelux
Bibliotheek Zwolle Centrum - Gerflor Benelux
Bibliotheek Zwolle Centrum - Gerflor Benelux

Verschillende dessins scheiden bibliotheek en café

De vernieuwde bibliotheek bestrijkt drie verdiepingen, met een eerste etage èn een souterrain. Overal is gekozen voor een vinylevloer. Bijzonder is wel het inpandige café, met zo’n 70 zitplaatsen. “We wilden veel aandacht voor onze verblijfsfunctie”, aldus Jelle Kooistra. “Daarom hebben we architect Aat Vos gevraagd een ontwerp te maken voor deze ‘third place’. Ton Overtoom heeft het ontwerp vervolgens nader uitgewerkt. Ton: “Om een optisch onderscheid te maken tussen het bibliotheekgedeelte en het café ligt een vloer met een houtprint. Doordat het wel in dezelfde kleurstelling ligt, toont het wel als één rustig geheel. Bij de bar en uitleenbalies is gekozen voor oranje, om deze functies te accentueren.”

De pluspunten volgens Bibliotheek Zwolle en OdV interieurarchitecten:

  • Mooie uitstraling.
  • Eenvoudig in dagelijks onderhoud.
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Relevante artikelen:

Wees als allereerste op de hoogste

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste toegang tot het meest recente nieuws en meer!

This option will filter the result to display only products that are currently available in stock.