Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Laurentius Ziekenhuis Roermond - Gerflor Benelux Mipolam Accord EL 7

Laurentius Ziekenhuis

Type
Gezondheidszorg
Place
Roermond, Nederland
Project type
Nieuwbouw en renovatie
Products
Mipolam Accord EL7

Laurentius Ziekenhuis (ver)bouwt en kiest Gerflor-vloeren

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond ondergaat een complete metamorfose. Naast het oude gedeelte dat ingrijpend wordt gerenoveerd is een geheel nieuw gedeelte gebouwd. De ‘vernieuwbouw’ maakt het ziekenhuis klaar voor de toekomst.

Een kostenefficiënte aanpak

Terwijl het Laurentius Ziekenhuis volledig in functie blijft, startte in het voorjaar van 2014 de bouw. Medio 2015 is het nieuw (aan)gebouwde deel opgeleverd, de eindoplevering is in 2017 gepland. Frank Pörtzgen, architect-directeur van Wiegerinck Architecten: “Aanvankelijk koos men voor sloop en nieuwbouw, maar de basis van het gebouw voldoet nog prima. Het echte probleem zit ‘m in de logistiek; in de loop der jaren is er door uitbreidingen een wirwar aan gangen en afdelingen ontstaan. We werkten daarom een plan voor revitalisatie van de gebouwen uit. Kostentechnisch is dat uiteraard veel aantrekkelijker; deze aanpak is ongeveer de helft goedkoper dan volledige nieuwbouw.” Belangrijk onderdeel van het totaalplan is de realisatie van een zogenaamde Hotfloor naast het ziekenhuis. Tussen de nieuwe Hotfloor en bestaande ruimten zag architect Pörtzgen mogelijkheden voor een overkapte binnenstraat. Hij licht toe: “De binnenstraat wordt de ruggengraat van het ziekenhuis. Het krijgt de sfeer van een levendig dorpsstraatje en ontsluit diverse delen op elkaar. Doordat er veel daglicht in het gebouw valt, kunnen bezoekers zich goed oriënteren en voelen ze zich prettig.”

Kleurdeskundige ontwikkelde kleurenschema

Het Laurentius Ziekenhuis schakelde diverse experts in, die samen tot een optimaal plan kwamen. Pörtzgen: “Het is belangrijk om mensen een helende omgeving te bieden en het aantal prikkels te beperken. We werkten daartoe samen met omgevingspsycholoog Fiona de Vos, interieurarchitect Bart Vos en beeldend kunstenaar en kleurdeskundige Peter Struycken.” Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor het warme en rustige kleurenschema van het nieuwe ziekenhuis. Het palet met 24 kleuren dat hij voor het Laurentius Ziekenhuis mengde, springt in het oog, maar straalt vooral rust uit. De wanden zijn lichtgroen, lichtblauw, roze en paars.

Laurentius Ziekenhuis Roermond - Gerflor Benelux Mipolam Accord EL 7
Laurentius Ziekenhuis Roermond - Gerflor Benelux Mipolam Accord EL 7
Laurentius Ziekenhuis Roermond - Gerflor Benelux Mipolam Accord EL 7
Laurentius Ziekenhuis Roermond - Gerflor Benelux Mipolam Accord EL 7

Technische én esthetische eisen

Naast alle esthetische eisen speelden vanzelfsprekend ook producttechnische eisen een belangrijke rol in het ontwerpproces. Pörtzgen: “We adviseerden het Laurentius ziekenhuis bij de keuze voor materialen, waarbij uitstraling belangrijk is, maar ook functionaliteit en onderhoud. Gerflor voldoet uitstekend aan deze normen.” Op basis van de kleurstalen die projectinrichter Interbase BV aanleverde, maakten de architect en kleurdeskundige een keuze voor de vloeren, zorgvuldig afgestemd op het kleurenpalet van Struycken.

Op de vloer:

Elektrische geleiding

In de nieuw aangebouwde Hotfloor zijn onder meer zeven operatiekamers, de afdeling intensive care en de sterilisatie-afdeling gerealiseerd. In deze en alle overige ‘technische’ ruimten zijn pvc-vloeren van Gerflor geïnstalleerd, evenals in de gangen. De EL7-vloer voldoet aan alle hoge eisen die worden gesteld, zoals de klasse 3-normering (de hoogste klasse), waarmee een optimale elektrische geleiding volgens de ESD-norm is gegarandeerd. De EL7-vloer is bestand tegen de inwerking van chemicaliën zoals detergenten, zuren en alkalische producten. Tevens is de vloer schimmelwerend, met een anti-microbacteriële werking. Jan Rooijakkers van Interbase BV: “De installatie van deze vloeren is een gespeci- aliseerde klus. In alle ruimten, dus ook de gangen, is gekozen voor EL7, voor een perfecte overgang. In de ok’s en andere ruimten waar een geleidende vloer vereist is, zijn de vloeren geïnstalleerd conform ESD (Electro Static Discharge)-richtlijnen, dus met behulp van geleidende lijm en koper. In de gangen is met gewone lijm gewerkt. Overal zijn opstaande plinten met afgeronde hoeken tussen wand en vloer geplaatst.“

Over Mipolam Accord EL 7

  • Halfgeleidende, homogene PVC-vloer
  • Geschikt voor operatiekamers, computerruimtes, radiologie en semi-conductive productlocaties
  • Gecontroleerde afvoer van elektrostatische ladingen is gegarandeerd
  • Schimmelwerend en anti-microbacteriële werking
  • Bestand tegen chemicaliën zoals detergenten, zuren en alkalische producten
  • Optimale hygiëne gegarandeerd dankzij onder meer opstaande plinten en afgeronde hoeken
  • Verkrijgbaar in meerdere actuele kleuren 
  • Verkrijgbaar op rol en in tegels

 

Relevante artikelen:

Wees als allereerste op de hoogste

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste toegang tot het meest recente nieuws en meer!

This option will filter the result to display only products that are currently available in stock.