Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
gerflor-article-industry-security-2

Vier essentiële stappen bij de renovatie van ESD-zones

Als professional in de vloeren voor industriële toepassingen (zoals elektronica, automotive, defensie en luchtvaarttechniek) moeten onze vloeren voldoen aan eisen van bekwaamheid en veiligheid waarbij zelfs de kleinste foutjes verboden zijn. Wanneer je de ESD-zones in jouw onderneming wilt renoveren, moet je vier essentiële uitgangspunten combineren: 

  • Voldoen aan de geldende normen wat betreft elektrostatische ontladingen.
  • Materialen kiezen die voldoende bestand zijn tegen invloeden van buitenaf (zoals mechanische druk of inwerking van chemische stoffen).
  • Zorgen voor een optimale afdichting. 
  • De impact van de werkzaamheden op jouw bedrijfsactiviteiten beperken. 

Gerflor houdt binnen het kader van zijn beleid om de normen verder te verhogen (´mprove your standards' policy´) rekening met de uitdagingen waarvoor je komt te staan bij het leggen van ESD-vloeren.

Category

Doorsta audits met vlag en wimpel en voldoe aan de geldende normen

Professionals in de hightech industrie weten dat hun locaties moeten voldoen aan strenge voorwaarden in verband met de risico´s van statische elektriciteit. Bij de renovatie van vloeren in een ESD-zone moet minimaal worden voldaan aan de volgende internationale normen: 

  • De norm IEC 61340-5-1, die voornamelijk wordt gebruikt in Europa, geldt voor elektrische en elektronische apparatuur die kan worden beschadigd door elektrostatische ontladingen van 100 V of meer. 
  • Net zo geeft de norm ANSI/ESD S20.20 voor Amerika en de VS aan dat de betreffende onderneming een programma voor de beheersing van elektrostatische ontladingen implementeert om elektrische en elektronische producten en apparatuur te beschermen. 
gerflor-article-industry-1

Bepaal de mechanische en chemische bestendigheid

De ESD-geleidende vloerbedekking die bij nieuwbouwprojecten of tijdens een renovatie wordt gelegd moet bestand zijn tegen de krachten die erop worden uitgeoefend bij de dagelijkse activiteiten van een organisatie. De vloer moet zware lasten kunnen dragen, of er nu elektrische palletwagens overheen rijden of automatische transportkarren. Deze vloerbedekking moet ook bestand zijn tegen de chemische producten die het meest worden gebruikt in de hightech industrie.

gerflor-article-industry-2
gerflor-article-industry-3

Afhankelijk van de sector waarin jouw bedrijf actief is, moet je zeker ook de benodigde mate van stof- en waterdichtheid bepalen. Zo moet voor cleanrooms, ruimten waar micro-elektronica wordt geproduceerd, een ESD-vloer worden gekozen die een ultraschone oplossing biedt. Hier is een stof- en waterdichtheid van 100% vereist, die kan worden gegarandeerd door de verschillende vloerdelen thermisch aan elkaar te lassen, en de vloerdelen met een oplopend profiel aan de muurbescherming te lassen. 

Beperk de impact van de werkzaamheden op jouw bedrijfsactiviteiten

Het oude adagium ´tijd is geld´ geldt in het bijzonder voor de hightech industrie, waar elke onderbreking van de activiteiten, ook tijdelijk, kostbaar en lastig te organiseren is. En dan hebben we het nog niet eens over wat erbij komt kijken als de machines na de renovatie weer in werking moeten worden gesteld. 

Door de installatie van de vloer bijvoorbeeld in verschillende eilandjes te plannen, zou je de productie door kunnen laten gaan tijdens de werkzaamheden. Daarom moet je een oplossing voor een industriële ESD-vloer zoeken die geen gevolgen heeft voor de werkomgeving (geur, stof) en die heel snel gelegd kan worden, om inkomstenderving te voorkomen. 

gerflor-article-industry-4

Kies een oplossing die voldoet aan deze vier vereisten

Om te voldoen aan de normen voor de bescherming tegen schade door elektrostatische ontladingen, de eisen van stof- en waterdichtheid en bestendigheid, én de productiviteitsbehoeften, heeft Gerflor binnen het kader van zijn beleid om de normen steeds verder te verhogen het GTI EL5-assortiment ontwikkeld. Deze elektrogeleidende, antistatische vloertegels kunnen worden geïnstalleerd in alle zones van de hightechindustrie (zoals productiezones, verpakkingszones en opslagzones voor producten die gevoelig zijn voor ESD, cleanrooms en datacenters). Ze zijn ideaal voor de renovatie van ESD-zones, omdat ze snel kunnen worden gelegd zonder egaliseren, zonder voorbereiding van de vloer, zonder lijm en dus zonder droogtijd. De normale werkzaamheden kunnen dus gewoon doorgaan. 

gerflor-article-industry-5

Bekijk enkele van onze vloeren voor de industrie

Ontdek meer over onze expertise binnen de industriële sector

Gerflor zet zich in voor het milieu
we care / we act

De teams van Gerflor hebben klanten en het milieu altijd centraal gesteld.
Onze vloerbedekkingen, wandoplossingen en afwerkingselementen zijn ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan, het leven van de gebruikers te vergemakkelijken en hun gezondheid te beschermen. Ze zijn ook milieuvriendelijk, zowel in de manier waarop ze zijn ontworpen als in de opties die beschikbaar zijn aan het einde van hun levensduur.

Ontdek onze beloften
gerflor-img-environnement.jpg
Gerflor staat klaar voor u
Service

Hebt u een vraag of advies nodig over een project? Neem dan contact op met Gerflor voor klantspecifieke ondersteuning. 

Neem contact op
service

Meer over Gerflor

Al meer dan 80 jaar ontwerpt, produceert en verkoopt de Gerflor Groep innovatieve, decoratieve en milieuvriendelijke oplossingen voor vinyl en LVT-vloeren, linoleum, wandbekleding en toegankelijkheid, veiligheidsvloeren, antistatische vloeren van installatie tot afwerking voor professionals en particulieren.

Een assortiment dat voldoet aan de specifieke eisen van elke markttoepassing: commercieel, onderwijs, gezondheidszorg, sport (gymzaal en buitenspeelruimtes) en zelfs woongebouwen. Voor nog meer inspiratie, welzijn, veiligheid, prestaties en rendement op investering.

This option will filter the result to display only products that are currently available in stock.