Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
OBS Joseph Haydn
OBS Joseph Haydn

OBS Joseph Haydn

Type
Onderwijs
Place
Groningen, Nederland
Project type
Nieuwbouw en renovatie
Size
1500m2
Products
Taralay Premium, Mipolam Symbioz en Taraflex Surface

Nieuwbouw voor Groningse basisschool Joseph Haydn

Openbare basisschool Joseph Haydn in Groningen heeft in het voorjaar van 2014 een nieuw multifunctioneel schoolgebouw betrokken, samen met SKSG Kinderopvang en het Zernike College, dat de gymzalen gebruikt.

Sfeer zoals in jaren ’30

De 525 leerlingen van basisschool Joseph Haydn zijn verdeeld over drie gebouwen. Een aantal groepen krijgt les in een jaren-30-pand, de bovenbouwleerlingen in de nabijgelegen nieuw gebouwde school. Bijzonder aan de nieuwe dependance is dat er tussen twee bestaande gymzalen in gebouwd moest worden. Sjoerd Betten, toentertijd werkzaam als architect bij KAW Groningen, wist de sportzalen volledig te integreren in de nieuwe school. Zijn ontwerp is ontleend aan de kenmerkende details van de jaren-30-school waarin de onderbouw is gevestigd. Sfeerbepalend zijn de gevel met gedetailleerd metselwerk en de tegelwerklambrisering in de gangen en trappenhuizen. “Het sluit aan bij de stijl en sfeer van de jaren ’30, maar wel met een eigentijdse knipoog”, aldus Kasper Niezen, die als architect bij KAW Groningen nauw betrokken was bij het project. “Zo zijn de bovenste uitzetraampjes voorzien van gekleurd glas, een link naar het glas-in-lood in het andere gebouw. Om de bestaande en de nieuwbouw samen te brengen, zijn de gymzalen als het ware ingepakt. Alle gevels zijn bekleed met steenstrips in een bijzonder elleboogverband. In traditioneel metselwerk is dit verband niet te maken, dus het geeft een bijzonder effect.

Eigen inbreng

Saskia Havinga, directeur van de Joseph Haydnschool is erg blij met het resultaat. Samen met enkele mensen uit het schoolbestuur, de locatieleidster, enkele medewerkers en de architect werd het hele bouwtraject begeleid. “We hadden veel eigen inbreng”, vertelt Saskia Havinga. “Zo bepaalden we zelf welke kleuren we wilden toepassen. We kozen niet voor primaire kleuren, zoals de meeste basisscholen dat standaard doen. Uitgangspunt was dat de sfeer en stijl moesten kloppen met ons andere schoolgebouw. Gelukkig kon de architect zich goed in die opdracht vinden.”

OBS Joseph Haydn
OBS Joseph Haydn

Warme kleuren

De nieuwe dependance telt zeven klaslokalen en twee techniek/IT-lokalen, plus uiteraard de gymzalen en een gezamenlijke ruimte. Het gehele gebouw werd voorzien van pvc-vloeren van Gerflor, inclusief de gymzalen. De kleuren liggen dicht bij elkaar, vormen samen een warm paars-rood kleurenpalet, aldus Kasper Niezen. “Het loopt mooi in elkaar over, het is echt een mooi geheel geworden.” Abeln Projectstoffering uit Groningen verzorgde de installatie van de pvc-vloeren. De vloeren van de bestaande gymzalen moesten eerst geëgaliseerd worden, alvorens de klus geklaard kon worden, aldus projectmanager Wim Roede. In de gymzalen werd voor een lichte houtprint gekozen. Saskia Havinga: “De stijl en uitstraling van de vloeren sluiten perfect aan op de tegellambrisering. Het geheel heeft een warme uitstraling en we zijn dan ook blij met de keuzes die we maakten.”

Op de vloer:

  • Taralay Premium Comfort: kleuren: Metallica Comet (nr. 9318) en Metallica Meteorite (nr. 9172) en Metallica Supernova (nr. 9105).
  • Mipolam Symbioz: kleuren: Grass (nr. 6017), Lagoon (nr. 6037), Garden (nr. 6007) en Blue Night (nr. 6046).
  • Gymzalen: Taraflex Surface: kleur: Maple Design (nr. 6381)

De pluspunten volgens OBS Joseph Haydn:

  • Warme uitstraling.
  • Duurzame vloeren.
  • Sterk, bestand tegen intensief loopverkeer.

Relevante artikelen:

Wees als allereerste op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste toegang tot het meest recente nieuws en meer!

This option will filter the result to display only products that are currently available in stock.