Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
NMBS-HOLDING BRUSSEL KANTOOR - GERFLOR BENELUX

Hoofdkantoor NMBS-Holding

Type
Kantoren
Place
Brussel, België
Project type
Renovatie
Size
20.000m²
Products
Saga²

NMBS-Holding's hoofdkantoor ondergaat een grootschalige renovatie van 20.000m²

Het hoofdkantoor van NMBS-Holding (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) in de Frankrijkstraat, naast het Station Brussel-Zuid, begon in 2011 aan een zeer grondige renovatie van zeven grote kantoorgebouwen. 20.000 m2 Gerflor Saga2 vloerbedekking vervangt er nu een mix van (versleten) vast tapijt en (helemaal niet versleten) oudere Gerflor Saga tegels. Zonde van die tegels? Helemaal niet! De klant is tevreden en heeft opnieuw vertrouwen in Gerflor. Bovendien is dit het verhaal van een prachtig recycling-project met vier milieubewuste spelers: opdrachtgever NMBS-Holding, vloeren- producent Gerflor, installatiebedrijf Oxfloor en milieuspecialist Vanheede Environment Group.

Onverwoestbaar

“Die Gerflor Saga-tegels van jaren geleden? Die gaan gewoon niet kapot!”, zegt Liesbet Pinnoy, Industrieel Ingenieur bij de Directie Stations van NMBS-Holding. “Ze liggen in kantoren en gangen. Intensief belopen, bureaustoelen en zelfs zwaar geladen palletwagens hadden blijkbaar weinig of geen impact op de Gerflor-vloer.” Hooguit treedt er op zeer lange termijn een lichte vergeling op, misschien door teerdeeltjes onder schoenzolen en/of overbodig boenen.

‘Gefixeerd’, niet gelijmd

Installatiebedrijf Oxfloor uit Kortrijk was de voordeligste inschrijver bij de openbare aanbesteding van NMBS-Holding en kreeg de opdracht. Ook zij zijn fervente voorstanders van Gerflor vloerbedekkingen. “Wij installeren in het hoofdkantoor van NMBS-Holding 20.000 m2 donkergrijze Gerflor Saga2 PVC-vloertegels van 50 bij 50 cm”, zegt Tom Debuf, algemeen directeur van Oxfloor. “Deze vloer vraagt nagenoeg geen onderhoud. Boenen is overbodig en zelfs af te raden, want boenwas vergeelt. 20% van de oppervlakte bestaat uit systeemvloeren waaronder kabels lopen. De tegels worden ‘gefixeerd’, niet gelijmd. Ze zijn dus heel gemakkelijk te verwijderen en opnieuw aan te brengen. Dit biedt evidente voordelen: gemakkelijke toegang tot de ruimte onder de vloeren, snelle vervanging van beschadigde tegels, geen schade aan de geëgaliseerde bodem... En er is nog meer!”, zegt Tom Debuf.

Grijze tegels, groene vloer

Het stond niet in de openbare aanbesteding, maar de bedrijfscultuur van zowel NMBS-Holding als Gerflor en Oxfloor is ervan doordrongen: milieubewustzijn. Daarover raakt Tom Debuf nooit uitgepraat: “Bij vloerbedekkingen zijn tegels veruit het minst milieubelastend: amper 1,5 % snijafval. Bovendien zijn Gerflor en Oxfloor er binnen het budget in geslaagd een compleet recyclingproces voor de uitgebroken oude vloeren op te zetten. De NMBS stelt dit erg op prijs. Zij stelden ons een ruimte ter beschikking om het afval te verzamelen en te sorteren. Het geïntegreerde milieubedrijf Vanheede Environment Group haalt het afval per container op en brengt het naar Duitsland. Daar wordt het gerecycled tot prima grondstoffen voor nieuwe vloeren en veel andere producten.”

Een win-win situatie: afval wordt weer grondstof. Maar komen ook de nieuwe Gerflor Saga2 tegels in dit recyclingverhaal voor? Marijke Morissens, Accountmanager bij Gerflor: “De backing van de Gerflor Saga2 tegels bestaat uit 100% gerecycled materiaal. Het verschil met de vroegere Saga tegel is dat we nu ook kurk in de backing verwerken om de akoes- tische eigenschappen te verbeteren. Gerflor Saga2 tegels dempen geluiden dus beter en bieden nog steeds alle kwaliteiten die ze zo succesvol hebben gemaakt: ze zijn uitermate slijtvast, mooi en groen ... ook in donkergrijze uitvoering!”

NMBS-HOLDING BRUSSEL KANTOOR - GERFLOR BENELUX
NMBS-HOLDING BRUSSEL KANTOOR - GERFLOR BENELUX

Wat de klant ervan vindt

“Wij zijn als opdrachtgever bijzonder tevreden met het verloop van dit toch wel grootschalige project. De coördinatie tussen klant, vloerenproducent, installatiebedrijf en milieubedrijf is voorbeeldig. De renovatie van de zeven NMBS gebouwen zou tegen midden 2013 klaar moeten zijn. Alles verloopt volgens plan, budget en tijdschema. De milieubewuste aanpak was geen eis van ons, maar krijgen we er als extra bij. Daar zijn we bij NMBS-Holding bijzonder blij mee!”

Gerflor Saga2

 • Backing is een mengsel van vinyl en kurk. Contactgeluiddemping van 15dB
 • Bestand tegen hoge indrukbelasting
 • Eenvoudig te installeren op een systeem-vloer (computervloer)
 • Slijtlaag van 0,7 mm 100% vinyl (Slijtklasse T volgens EN 651)
 • Bestand tegen intensief gebruik
 • Eenvoudig onderhoud dankzij de Protecsol®-(polyurethaan) oppervlaktebehandeling
 • Vele keuzemogelijkheden voor kantoren, retail en hospitality
 • 100% recyclebaar

De voordelen, volgens NMBS-Holding

 • Bijzonder slijtvast
 • Betrouwbare kwaliteit
 • Gemakkelijk te demonteren en opnieuw te installeren, geen beschadiging van de geëgaliseerde bodem
 • Kringloopproduct
 • Recycling van de oude vloerbedekking 
 • Perfecte uitvoering van het project (coördinatie, budget, tijdschema...)
 • Milieubewuste leverancier en partnerbedrijven

Relevante artikelen:

Wees als allereerste op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste toegang tot het meest recente nieuws en meer!

This option will filter the result to display only products that are currently available in stock.